Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

tisdag 31 augusti 2010

Färgade judar - inte en svartvitt fråga

Hej!

Jag skrev på Torahblogga om Yoseph Robinson, den jamaicanska hiphopparen som konverterade, blev ortodox jude, och som tragiskt sköts till döds för två veckor sedan.

Hans liv och speciellt hans död satte fokus på en aspekt av judendomen vars profil växer, men som har varit rätt osynligt, rätt länge - färgade judar. Föga förvånande är det ibland en dubbel börda att tillhöra två minoriteter samtidigt och att därför vara en minoritet inom den andra minoriteten. Tidningen New York Times skriver om detta.

En kille som vill föra upp sin identitet och den problematiken den för med sig är Shais Rison, som kallar sig för MaNishtanah. Namnet kommer från en sång man sjunger på Pesach, som betyder "Vad är skillnaden?" Han är född jude, och han kommer inte från Etiopien, men han får alltid svara på frågor när han träffar någon ny jude om var han kommer ifrån och när han konverterade. Här är hans väldigt humoristiska introduktionsvideo:


Find more videos like this on MaNishtana.net


Jag skulle nog själv vara skyldig till sådana frågeställningar - det är bara svårt för bleka, ashkenasiska judar att tänka sig att man kan vara både svart och jude, om man inte kommer från Etiopien. Därför startade han JOCflock.org, där JOC står för Jews of Color, för att färgade judar ska ha någonstans att träffas och få stöd av varandra, för judar kan bete sig väldigt rasistiska ibland, avsiktligt eller oavsiktligt.

Här är ett program från en amerikansk kabel-TV kanal, The Jewish Channel (som jag inte ens visste fanns!). Programmet är en diskussion om och med Jews of Color och finns i fem delar på YouTube. Här är första delen. OBS! Första minuten är reklam för en judisk stand-up komiker:Vad har du själv för erfarenhet eller tankar kring denna intressanta fråga?

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus