Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

onsdag 29 september 2010

En liten TV-stjärna får snart sin debut!

Hej!

Nu är vi inne på sista omgången helger för denna säsong, och jag ser fram emot att återvända till vardagen. Jag har saknat mina torsdagar och fredagar - en 3 dagars arbetsvecka är lite för lite för att få något gjort...

I söndags var det filminspelning i synagogan och det ska sändas i SVT2 imorgon, torsdag, 30/9, kl. 22.45, med repris lördag 3/10, kl. 17.15.
För er som inte kollar på TV på helg eller Shabbat, får ni väl programmera timern på videon, eller gå in efteråt och kolla på SVT Play. ;)

Ni får i alla fall se Göteborgs synagoga under en Sukkot vardagsgudstjänst, då det är helt OK att fota och filma. Jag var där med min dotter, Zipporah. Jag hade med en hel väska med lego och dockor, för att uppehålla den lilla damen, under tiden som jag medverkade i gudstjänsten.

När det var dags för Hoshanot, då man går runt med Lulav och Etrog (de tre olika grenarna och citronfrukten), fick jag hedern att stå med Torahrullen vid skåpet. Jag sprang upp för trapporna och räknade med att vara tillbaka vid bänken innan Zipporah märkte något, men hon följde med pappa upp efter någon minut. Naturligtvis, kunde kameramannen inte motstå att zooma in på den lilla söta flickan som stod högst uppe på biman (podiet) med sin pappa, så jag tror att hon också kommer att vara med i programmet. Vem skulle kunna lämna en sådant sött ögonblick på redigeringsgolvet?

Sen gick vi ut till Sukkan och rabbin Peter Borenstein gjorde en "kiddush för kameran", då det inte görs kiddush på vardagarna inom Sukkothelgen. Trevligt var det i alla fall.

Efteråt gick jag upp med Zipporah till mitt kontor för att klä på henne och ta med henne till bokmässan. Innan jag hann ta på henne jackan satte hon sig ner vid mitt skrivbord med penna och papper och tecknade denna bild som gjorde mig väldigt rörd:

"Det är pappa som håller i Torahn i synagogan, och så jag!" sa hon glatt. Är det inte underbart!!!

Ikväll börjar Shemini Atseret och imorgon kväll firar vi Simchat Torah, då vi avslutar Torahn och börjar om från börjar i nästa stund. Jag har satt upp ett podradioavsnitt i tre delar om helgerna, med läsmaterial. Allt hittar ni här:


Jag önskar er alla en Chag sameach!
blog comments powered by Disqus