Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

onsdag 25 november 2009

En resa till Stalins alternativa judiska land

Hej!

En av mina favoritsajter på nätet, online tidsk
riften Slate, publicerar just nu en resedagbok av den ryskamerikanska, judiska journalisten Masha Gessen. Hon bor i Moskva och är Rysslandskorrespondent för flera amerikanska nyhetskällor.

Just nu, för Slate, skriver hon från Birobidzhan, den Judiska Autonoma Regionen som startades 1934 som Stalins och kommunismens svar på sionismen.


Regionen ligger nästan så långt bort från den europeiska Ryssland som man kan komma utan att korsa gränsen till Kina, 6000 km från Moskva.

Judarna som valde att flytta till Birobidzhan hoppades på ett förlovat land, men möttes av hemska väderlekar, otjänliga levnadsförhållanden och minst sagt dubbla budskap från Kreml.

Birobidzhans historia är kantad av absurditeter och motsägelser. Samtidigt som projektet hyllades som Sovjetunionens stora bidrag till det judiska folket, så drabbades judarna som valde att flytta dit, två gånger av Stalins antisemitiska rensningar.

Ibland uppmuntrades jiddishskolor, jiddishteater och tidningar, ibland förbjöds de. Först skickade man dit judiska intellektuella, sedan arresterades de, skickades iväg till fångläger eller avrättades.


Idag har bara 5% av befolkning någon judisk anknytning, men det räcker för att Chabad - en ultra-ortodox grupp som står för en sorts intern missionsverksamhet - ska skicka dit en rabbin för att bistå dem med andlig vägledning.

Det är en fascinerande plats och en mycket bra reseskildring i tre delar, av Masha Gessen. Läs dem här:

Jewish Mother Russia

Kol tuv,

blog comments powered by Disqus