Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 20 november 2009

Parashat Chajei Sarah - Grafiskt kärleksmöte

Hej!

Vad det gäller inlägg om veckans parasha (veckoavsnitt), ligger jag lite efter. Ändå vill jag inte hoppa över någon vecka, då Bereishit (Första moseboken) består till stor del av en enda lång familjeskildring, i fyra generationer, från Abraham till Josef och jag vill samtidigt förmedla en helhetsbild av boken.

Förra veckan beställde jag en ny bok som just kommit ut. Nu kom den i brevlådan. Det är en grafisk roman eller serieroman - en bok i serieformat, för mognare läsare. Den heter The Book of Genesis, dvs. Första moseboken, illustrerad av R. Crumb.


Robert Crumb är känd (och av vissa ökänd) som en av grundarna för underground-serier, under 60- och 70-talet. Hans serier var ofta sexuellt utmanande och ansågs subversiva. Han är kanske mest känd för hans serie Fritz the Cat.

Nu har han alltså gjort något helt annat. Han har illustrerat hela Bereishit, från början till slut, utan att hoppa över en enda vers. Crumb använder sig huvudsakligen av den judiska bibelforskaren Robert Alters översättning, då han säger att han ville komma så nära den ursprungliga hebreiskan som möjligt.

Jag lyssnade på några intervjuer som han gav i amerikanska NPR (Nation Public Radio), där han förklarar att han inte gjorde detta med någon subversiv avsikt, utan att han fascineras av antikens litteratur och ville lägga fram sin egen vision av bibelns berättelser. Han ville hålla sig så trogen texten som möjligt och studerade därför allt vi vet om den tidens samhälle och kultur från arkeologiska källor.

På bokens framsida står också ADULT SUPERVISION RECOMMENDED FOR MINORS, dvs att han rekommenderar att vuxna håller barn under uppsikt då han inte lämnar något ute. Står det att Adam och Eva var nakna i Edens lustgård, så är de det också i Crumbs illustration. Står det att Gud gick i lustgården med dem, så ritar Crumb in Gud (vilket kan vara svårsmält för oss judar och muslimer som inte är vana vid att Gud avbildas).


Det är faktiskt väldigt spännande läsning att se hur han tänker sig Sodom och Gomorrah, Josef i Egypten, mm.

Här har ni några sidor ur Chajei Sarah, förra veckans parasha. Abraham fru, Sarah har dött och han är själv gammal. Han vill säkra framtiden för sin son, Isak, innan han dör. Därför skickar han sin tjänare för att hitta en fru åt Isak, inte bland de folk som bor i Kanaan, utan från sin egen släkt i norr. Tjänaren reser dit och ber till Gud om vägledning och träffar snart Rebecka, som tillhör Abrahams klan.

Sedan följer förhandlingar med hennes far och bror (den biten har jag inte med). Tillslut åker de tillbaka hem till Isak. När Rebecka och Isak träffas är det kärlek vid första ögonkastet och bibelns mest romantiska kärleksaga får sin början.

(Svårt att läsa texten i serien? Klicka på Zoom-knappen längst ner i rutan.)


Chajei Sarah - Crumb

Hinner jag skriva om parashat Toldot, denna veckas avsnitt, kommer det senare idag, annars får det bli nästa vecka...

Shabbat shalom,
blog comments powered by Disqus