Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 27 november 2009

Finns religionsfrihet för judar i Israel?

En tråkig incident skedde i Israel förra veckan.

En kvinna, Nofrat Frenkel, arresterades vid Klagomuren för att hon hade på sig en tallit (bönesjal) och bar en Torahrulle i famnen.

Nofrat tillhör en grupp som heter The Women of the Wall. Det är en grupp med ortodoxa, konservativa och reforma kvinnor, som i 21 år har kämpat för rätten att få hålla en kvinnogudstjänst vid judendomens heligaste plats, Kotel - Klagomuren.

Enligt ortodox halacha (judisk lag) får kvinnor endast hålla gudstjäns
t och läsa ur en Torahrulle om det inte finns några män med, så tanken är att det borde vara tillåtet för dem att ha en egen gudstjänst vid Kotel, som är en plats tillgänglig för alla judar. Men kvinnor är inte skyldiga att be tre gånger om dagen och det är inte traditionellt att de bildar minjan (de tio som krävs för att ha fullständig gudstjänst), så det förekommer aldrig i ultra-ortodoxa cirklar.

När de startade 1988 bodde min familj i Jerusalem på ett sabbatsår och min mamma gick med i de första gudstjänsterna som hölls en gång i månaden på Rosh Chodesh, nym
ånadsdagen. Men redan från första början attackerades kvinnorna fysiskt av de ultra-ortodoxa som sköter om Kotel.

De ultra-ortodoxa kvinnorna började skrika "Nashim im Sefer Torah!" - "Kvinnor med Torah-rullar!" och slet bönböckerna ur händerna på kvinnorna som försökte be tillsammans. En av kvinnorna blev faktiskt biten i armen, genom en tjock tröja så att hon fick ett stort blåmärke.

De ultra-ortodoxa männen, som hörde hur kvinnorna ropade, kastade sig över staketet för att ta Torahrullen ifrån dem. Dessa män, aldrig rör någon av motsatt kön, annat än deras fruar, brukade våld mot de bedjande kvinnorna. Min mamma kom hem väldigt uppskakad med tårar i ögonen. Min bror, då åtta år gammal, var med henne. Den våldsamma ilska som de upplevde där kommer de aldrig att glömma.

Polisen och säkerhetsstyrkorna där ingrep inte mot våldet, de såg "Women of the Wall" som ett provocerande element som störde friden. Så småningom hamnade fallet i domstol och gruppen fråntogs rätten att be vid Kotel. Myndigheterna ville bara hålla ordning och reda vid Klagomuren. De blidkade de ultra-ortodoxa genom att hänvisa kvinnorna till att be vid en annan plats, Robinsons Arch, i närheten.

Här kan du se en kort film om gruppen, varför de ber vid Kotel, och även hur de ultra-ortodoxa ger sig på dem.Gruppen vill fortfarande kämpa för sina rättigheter att hålla en tillåten judisk gudstjänst på kvinnosidan av vår heligast plats. Därför försökte de igen, i november, att be där. Nofrat Frenkel skriver att de som hade tallit på sig hade dem under jackorna så att det provocerade mindre.

När det var dags att läsa ur Torahn tog de upp den ur en väska, men då kom två män in på kvinnosidan och började skrika åt dem.
(På bilden är det Nofrat som läser ur Torahn. Kvinnorna håller den i luften, då de inte har ett bord att sätta ner den på.)

Kvinnorna bestämde sig för att lämna området, hellre än att fortsätta gudstjänsten under dessa förhållanden. De rullade ihop rullen och började bege sig därifrån, men på väg ut började en polisman att knuffa Nofrat, som höll i rullen, mot polisstationen. När de andra kvinnorna försökte protestera, arresterades hon, med Torahrulle och tallit och transporterades till en annan polisstation i närheten.

Det var första gången någonsin som en kvinna arresterades för att ha burit tallit och Torahrulle. Kvinnorna stod utanför, bad och sjöng sånger tills hon släpptes, men hon bannlystes från Klagomuren i två veckor och har nu en brottsakt hos polisen.


Du kan läsa om hennes bakgrund och hela incidenten i hennes egna ord: "The 'Crime' of Praying With a Tallit, and a Plea for Tolerance".

Hon skriver som avslutning:
Jerusalem is the city of holiness and justice for all humankind. From Zion, the voice calling for equality should be heard, for boundless love, for better understanding between people. Jerusalem has already been destroyed, due to unfounded hatred. Let us hope it will not happen again.
Låt oss hoppas.

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus