Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

onsdag 23 september 2009

En demon i hörlurarna

Hej!

Jag har alltid gillat Science Fiction och Fantasy litteratur. Det finns något särskilt spännande och intellektuellt utmanande med en annan värld eller framtid med andra villkor och utmaningar.

Man kan med Science Fiction och Fantasy också ställa kluriga hypotetiska frågor och utforska element från vår värld med viss filosofisk objektivitet genom att sätta det i andra, främmande miljöer.

Tyvärr får jag nu sällan tid att läsa skönlitterära böcker. Därför är det verkligen roligt med två podcaster som jag prenumererar på och är trogen lyssnare av.


I EscapePod och PodCastle får man varje vecka höra en kort Science Fiction- respektive Fantasyberättelse. De som driver podcasterna väljer ut berättelser med hög kvalité som passar för att läsas upp, och som tar mellan 20 och 40 minuter att lyssna på. I undantagsfall presenterar de även riktigt bra berättelser som är uppåt en timme långa.

Allt detta laddar man ner gratis!

Flera gånger har de bjudit på berättelser som behandlar temat religion och jag
har tänkt skriva om dem, men det har inte blivit av. Denna vecka däremot har PodCastle haft ett specifikt judiskt tema, troligtvis med anledning av de stora helgdagarna.

Veckans berättelse är The Dybbuk in the Bottle av Russell William Asplund. Jag vet inte så mycket om honom, förutom att han inte har ett särskilt judiskt namn (jag skulle gissa på att han är en amerikansk svensk-ättling) och att han har skrivit fler berättelser med temat judisk mytologi, bl.a. om Golem.

Berättelsen handlar om en judisk bonde, i en shtetl (liten judisk by) någonstans i Östeuropa, troligtvis på 1800-talet. Han drömmer om att bli en rabbin som kan uträtta under och mirakel, men visar sig vara helt okvalificerad när han får en demon (som i berättelsen kallas Dybbuk, fast det är egentligen något annat) på händerna.

Vill du höra berättelsen, klicka här: Dybbuk in the Bottle, och antingen trycker du på Play-knappen eller Download för att ladda ner den till datorn. Har du iTunes kan du gå in där
och prenumerera på båda podcasterna.

Vill ni läsa om dybbukar och andra märkliga företeelser inom judisk mytologi kan jag varmt rekommendera bloggen Jewish Myth, Magic and Mysticism som drivs av Geoffrey Dennis, en rabbin i Texas och författaren till boken Encyclopedia of Jewish Myth, Magic and Mysticism. Här är hans lista på inlägg han har skrivit om dybbukar och demoner.

Trevlig lyssning!
blog comments powered by Disqus