Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

måndag 21 december 2009

Adel son med judiska rötter...

Hej!

Såg just ett mycket intressant program på SVT, "Vem tror du att du är?" Det handlade om Ulf Adelsohn, bl.a. f.d. ordförande för Moderaterna, f.d. landshövding i Stockholms län och nuvarande styrelseordförande på SJ.

Programmet handlar om Adelsohns släktforskning på sin fars sida. På sin mor sida härstammar han från Jacob Johan Anckarström, Gustav III:s mördare, men på sin fars sida v
isste han bara att familjen hade judiska rötter, men mer än så ville inte hans släkt berätta.

Han börjar programmet med misstankar om att familjen flydde till Sverige från Souvalki i Polen för att komma bort från något skamligt som de varit med om där. Varför annars skulle de vilja så envist glömma sina judiska rötter?Han besöker Judiska församlingen i Stockholm, det som finns kvar av det judiska livet i Sundsvall oc
h Karlstad och till sist åker han till Polen. Sanningen som kommer fram kunde många svenska judar upplysa Ulf om: familjen ville, som många andra judiska släkter på 1800-talet och början på 1900-talet, glömma allt vad etnisk och religiös särskildhet hette.

Precis som judar började kalla sig mosaiska trosbekännare och ha svenskspråkiga gudstjänster med orgel på söndagar, så ville Adelsohns familj ha så lite som möjligt med det judiska att göra. Det är något som framstår som märkligt i vårt multikulturella samhälle, där etnisk särskildhet firas och uppmuntras mer än någonsin förr.

Ett intressant program är det i alla fall. Jag visste t.ex. inte att det någonsin fanns judar i Sundsvall. Och se! Jag googlar "sundsvall och judar" och hittar en spännande artikel om dem och deras näringsliv i Norrland! Salomon Rosenbaum, vars klädaffär (Norrlands största på den tiden) annonseras på bilden till vänster, nämns i programmet som Adelsohns farfars svåger.

Ni kan se programmet i repris 22, 24 och 27 december på SVT 1 eller 2, eller närsomhelst fram till den 20 januari på SVTs hemsida:

http://svtplay.se/v/1822110/vem_tror_du_att_du_ar/del_5_av_5

Vad tyckte du om programmet?

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus