Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 4 december 2009

Judar har ett särskilt ansvar...

Hej!

Läste just på Dagens Nyheter att judiska ledare fördömmer den schweiziska folkomröstningen som förbjöd muslimska minareter i landet.

Detta anser jag vara en självklarhet. Står inte vi upp för diskriminering mot andra minoriteter kan vi inte förvänta oss att de protesterar när vi utgör måltavlan.


Detsamma gäller för Sverigedemokraternas framfart i vårt avlånga land.
Det finns stor risk att SD kommer in i riksdagen nästa val och i en ny Sifo-undersökning framgår det att var fjärde svensk vill ha ett minaretförbud här också.

Vad är detta för idioti? Att förbjuda en viss utmärkande del av en moské har ingen egentlig betydelse - det är tydligt att man bara vill jävlas med muslimer: "Ni hör inte hemma här, varken ni eller era bönehus!"

Behrang Kianzad ser vissa likheter med upptrappningen till Förintelsen. Det kan än så länga vara att ta i, men nog kan man konstatera att ingen religiös grupp i dagens Europa diskrimineras och demoniseras så som muslimerna.

Europas muslimer brottas stora problem - isolering och fattigdom i samhället och en inbördes extremism - men något som detta minaretförbud gör problemen bara värre.

Vi måste sluta upp bakom svenska muslimer och runtom i Europa, för att markera att när ett samhälle accepterar sådan öppen och legaliserad rasism, så går ingen säker.

Kol tuv,

Uppdatering: Gårdagens avsnitt av The Daily Show, den amerikanska nyhetsparodin hade ett reportage om just det schweiziska minaretsförbudet. Ibland kan humor säga mer än allvar.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Oliver's Travels - Switzerland
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealth Care Crisisblog comments powered by Disqus