Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

söndag 27 december 2009

En på tok för rolig sorgedag!

Hej!

Idag är det Asarah beTevet, den 10:e dagen i månaden Tevet. Det är en fastedag som ihågkommer denna händelse, från Andra kungaboken, kapitel 25:
Och i sin vrede mot Jerusalem och Judah stötte Herren dem till sist ifrån sig. Tsidkijahu (Sidkia) bröt med kungen av Babylonien, och under hans nionde regeringsår, på tionde dagen i tionde månaden, kom den babyloniske kungen Nebukadnessar tågande mot Jerusalem med hela sin här. Han inringade staden och kastade upp en vall omkring den. Belägringen varade ända till kung Tsidkijahu elfte regeringsår. På nionde dagen i fjärde månaden, när hungersnöden blivit så svår att folket inte hade någonting att äta, inleddes stormningen av staden.
Det är alltså början till slutet för det första templet, år 586 f.v.t. Man ska fasta från soluppgång till solnedgång, vilket gör att det blir en rätt kort fastedag på det norra halvklotet, då den kommer på vintern.

Men det blir svårt att känna verklig sorg för min del, då jag är på Limmudkonferensen i England! Jag är visserligen bland många andra judar (ca 2500!), och en hel del av dem är så pass religiösa att de också håller fastedagen, men vi har så roligt här tillsammans!

Jag kom i fredags och hade en underbar Shabbat. Gick på den masorti gudstjänsten (män och kvinnor deltar på lika villkor, men annars följer man den traditionella gudstjänstordningen) och alla sjung tillsammans i en sådan vacker harmoni.

Gick på väldigt spännande föredrag också: om Shabbatljuständningens historia och utveckling, om några spännande rabbinska legender kring Josef-berättelsen, om det hebreiska alfabetets rötter och utveckling, om judiska efternamn och var de kommer ifrån!

Sist igår gick jag på konsert med Michelle Citrin, känd från YouTube för sina roliga judiska sånger
I Gotta Love You Rosh haShana
(parodi på I Got a Crush on Obama) och 20 Things to Do With Matza, men som sjunger många seriösa och bra låtar som denna om Jerusalem:Idag bär det av till mycket annat roligt: talmudiska svar på tyranni, en teaterföreställning om rabbinska legender kring Sarah (Abrahams fru), vad judisk lag säger om cybersäkerhet, vem Satan är och vad han har att göra med djävulen att göra, samt filosofiskt tänkande för barn och föräldrar, bland mycket, mycket annat.

Vem kommer med mig till Limmud nästa år???

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus