Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 9 april 2010

Tankeväckande frågor och spännande kurser!

Hej!

Denna shabbat läser vi parashat Shemini. Den handlar om rena och orena djur (de som är kosher och de som inte är kosher att äta), men det som drar till sig mest uppmärksamhet är avsnittet om Arons (Moshes bror) två söner, Nadav och Avihu, som dödas av Gud när de tjänstgör som Cohanim, präster, inför Gud.

Jag har inte så mycket mer att tillägga just nu, till det jag skrev förra året. Jag skulle istället rekommendera att ni går tillbaka och tar del av det:
1) Tystnaden som talar - om relationen mellan människa och Gud och om hur man kan ibland säga mer när man inte säger något alls.

2) Att nå det onåbara - mitt försök att förstå varför och hur Gud kunde döda Arons söner.
Låt mig gärna få veta vad ni tycker om texterna och tankarna som de rymmer.

Sist vill jag göra lite reklam för kurser som jag leder i Göteborg som startar nu:

(denna startade igår, torsdag, men man kan alltid hoppa på nästa gång)

Vem skrev Bibeln? – kl. 10.30 eller 18.30 på torsdagar: 8, 15, 22, 29 april; 6, 13, 20, 27 maj samt 3 juni; ges både dagtid, 10.30 och kvällstid 18.30.

Dikterades Torahn av Gud till Moshe på Sinaiberget? Inte enligt den moderna bibelforskningen. Här presenteras teorin att boken kom till av flera olika författare över ett spann av 1000 år i den judiska historien. Följ med på denna otroliga resa in i den dolda bibliska historien och lär dig de rådande akademiska teorierna om hur det verkligen gick till när världshistoriens viktigaste bok formades. Kursen baseras på boken Who Wrote the Bible? av Richard Elliott Friedman. Kurskostnad 300 kr.

Följande startar nu på måndag, 12 april:

Sanning och konsekvens i judisk lag – kl. 18.30 på måndagar: 12, 19, 26 april, 3, 10, 17, 24, 31 maj, (varje tillfälle är fristående – du behöver inte ha gått kursen från början)

Halacha, den judiska lagen, är inte bara till för helgdagar och att hålla kosher – det är ett tankesystem som ger oss råd och vägledning igenom livets alla utmaningar. I denna kurs tar vi upp stora och små etiska problem och dilemman och diskuterar dem från olika vinklar, allt från felparkeringar till frågor om liv och död. Tyck till och resonera. Sedan går vi igenom hur fallet kan lösas utifrån Halacha. Kostnad 300 kr, eller 50 kr per enskilt tillfälle om du väljer att ta kursen i fristående tillfällen.

Hoppas det finns några lokala Torahbloggsläsare som vill komma med!

Shabbat shalom,

blog comments powered by Disqus