Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 15 januari 2010

Några seriösa frågor!

Hej!

Igår kväll var vi alltså ca 50 pers som var och såg filmen A Serious Man. Det var dess sista visning på biografen Roy, men det visar sig att det inte var sista biovisningen i stan! Den går nu över till SF-biograferna, så än finns det chans att se den på bio!

Kan jag rekommendera den? Jajamänsan! Vilken film!

Men förvänta er inga enkla förklaringar, inga bekväma svar. Denna film är en skildring av livet, som den ofta är, men all dess mysterier och lösa trådar. Som den koreanska pappan säger ungefär mitt i filmen:
"Please, accept the mystery."

Det känns som filmen är fylld av symbolik och ledtrådar och så många jag har pratat med efter film sa just "Det känns som om jag behöver se den igen, minst en gång till..."

Och bara för att det är ett mysterium är det ingen anledning att inte försöka tolka och förstå! Jag vill faktiskt organisera en till visning av filmen, denna gång med en diskussion efteråt. Vad tycker ni? Är någon intresserad?

Men varför vänta med att diskutera tills nästa gång vi ses? Torahblogga kan vara ett perfekt forum för att diskutera och spekulera kring A Serious Man.

Här har ni några av mina frågor (säkert samma som ni går och grunnar på):
  1. Vad hade den första scenen, den på jiddish, för innebörd? Vad hade den att göra med resten av filmen?
  2. Varför kallas Sy Abelman (fruns älskare) för "a serious man"? (av honom själv och vid hans begravning) Varför kan Larry, när han står framför rabbinens sekreterare, inte säga detsamma? ("I'm a ser... I'm ah... I've tried to be a serious man.")
  3. Vad har Larrys bror för funktion i filmen? Vad är det han håller på med i sin bok och vad är hans brott? Varför hade han alltid de där hälsoproblemen?
  4. Vad betyder förtalsbreven som kommer till universitetet om Larrys anställning? Vad symboliserar den koreanska studenten och hans far?
  5. Finns det någon symbolik i att antennen på taket alltid strular och att han måste upp för att fixa den? Och att han därifrån ser sin granne sola?
  6. Varför ringer den där skivförsäljaren så ihärdigt angående betalningen?
  7. Vad betyder berättelsen om "Gojens tänder"? Vad har den att göra med resten av berättelsen?
  8. Vad menar grannfrun med "do you take advantage of the new freedoms"? Vad betyder hon i filmen?
  9. Är det viktigt att Larry inte kan komma in till den äldsta och visaste rabbinen, men hans son kommer in? Vad betyder det att rabbinen citerar Jefferson Airplanes låt Somebody to Love?
  10. Vad betyder slutet, med läkarens telefonsamtal och skolbarnen som ser tornadon komma?
Oj, det finns säkert många fler frågor att fundera över. Se dessa tio frågor som en början till att ställa fler och fler frågor. Låt diskussionen börja, men aldrig ta slut!

Här har ni ett litet reportage om filmen, med bröderna Coen:Kol tuv,

blog comments powered by Disqus