Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 12 juni 2009

Även Facebook är emot oss!

Hej!

Den judiska paranoian är ett ämne som diskuteras då och då. Efter 2000 år som förföljd minoritet är det svårt att helt släppa känslan att man har en måltavla på ryggen. Som Woody Allen sa: "Just because you're paranoid doesn't mean someone isn't after you."

Att annat skämt är om en kille som kommer hem från en jobbintervju på radion. Hans hustru möter honom vid dörren. "Nå, Moishe, fick du jobbet?" frågar hon ivrigt.
"N-n-n-nej. J-j-j-jävla antis-s-s-s-semiter!"

Men nu har jag ett klart och tydligt exempel på diskriminering mot judar, speciellt religiösa sådana:

FACEBOOK!!!

Facebook som ni säkert vet är en social nätverksajt där man får sin egen sida som man kan fylla med bilder, kommentarer och annat tjafs. Man "Friendar" andra användare som också finns med på sajten och kan således hålla kontakten med hundratals vänner, gamla vänner, bekanta, släktingar, vänner till vänner etc.

Facebook startades av 2004 i USA speciellt för universitetsstuderande, men det blev snabbt populärt i andra cirklar runtom i hela världen. Idag har den över 200 miljoner användare!

Sajten startades av tre collegekillar på Harvard: Mark Zuckerberg (se bilden), Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Det hörs bara på namnen hur antisemitiska dessa killar är!

Imorgon, lördag, kl. 06.01, får alla användare på den sociala nätverksajten registrera sitt eget användarnamn där så att man får sin egen sida där, som man visar på denna bild, från Facebooks egen blogg:


En anonym kod kan bli till ens eget namn, men det gäller att vara först till kvarn. En journalist skriver så här på The Daily Beast:
[I] pity the few thousand Robert Johnsons out there. If they’re lightning quick and fairly lucky during in the wee hours, they’ll get something sporty like www.facebook.com/RobJohnson. More likely, their overarching Facebook persona is doomed to RJ1167 or Mynameisrobertjohnsonyesitis.
Så hur diskriminerar Facebook mot religiösa judar?

Den stora rusningen börjar ju på Shabbat! Kl. 06.01, svensk tid, har den judiska vilodagen börjat över hela världen!

Möjligtvis har Shabbat tagit slut för Australien och Nya Zeelands judar, men annars är det kört.


Många religiösa judar, som håller Shabbat använder inte elektricitet under detta dygn. (Jag surfar visserligen - för jag anser inte att det är förbjudet med elektricitet på Shabbat. Eftersom man inte ska skriva eller göra permanenta avtryck i något, avhåller jag mig från att skriva
och registrera mig någonstans!)

Så det är tydligt att detta är en komplott för att så många religiösa judar som möjligt ska gå miste om de coolaste Facebook-adresserna. Sorgligt, Facebook, sorgligt.

Jag säger bara: J-j-j-jävla antis-s-s-s-semiter!

Shabbat shalom,
blog comments powered by Disqus