Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

onsdag 10 juni 2009

En rappare Bar Mitsva?

Hej!

I flera år jobbade jag som lärare av Bnei Mitsva (plural av Bar och Bat Mitsva). När en pojke fyller 13, och en flicka fyller 12 (för att kvinnor mognar tidigare än män) räknas de som vuxna i den judiska traditionen. De blir ansvariga för att själva hålla mitsvoten (Guds bud) och börja forma sina egna liv.

Det är uppenbart att dessa unga individer inte är vuxna än, men Bnei mitsva är ett sätt att markera att man inte längre är ett litet barn. Man har tagit det första steget mot att bli vuxen. Alla steg därefter är upp till dem själva, brukar jag upplysa dem. Jag känner människor som är 30 eller 40 och äldre, som inte tagit fler steg mot att bli ansvariga
vuxna individer. (Eleverna brukar nicka igenkännande...)

Jag kommer alltid att tänka på en Haiku-dikt, från den humoristiska boken Haikus for Jews:
Today I am a
man.
Tomorrow I return
to the seventh grade.
Tidigare var det ingen stor sak för en pojke att bli Bar Mitsva (Bat Mitsva var något som kom till så sent som på 20-talet). Man brukade fira detta på en vardag i synagogan, en måndag eller torsdag, då man läser högt ur Torahn. Pojken kallades fram för första gången till Torahn och fick en alijah - en stor heder.

Man kanske sjöng Mazal tov (ungf. "Grattis!") och efter gudstjänsten fick den stackars pojken smaka på en shnaps och de gamla gubbarna kunde skratta gått åt hans reaktion och minnas deras egen Bar Mitsva.

Detta pågår i viss mån än idag, men sen 100 år tillbaka har Bnei Mitsva-firanden bara eskalerat. Eleven förväntas lära sig läsa fler texter att läsa upp i synagogan, ibland lär han/hon sig leda en del av gudstjänsten.

Efter Shabbatsgudstjänsten, oftast på kvällen, är det standard att ha en stor påkostad middagsfest för pojken eller flickan, då de får ofta hundratals presenter. Under min tid som lärare (som alltid blir bjuden på festen) har jag varit med på allt från en liten fest med familj och närmaste vänner på villans gräsmattan, till jättestora evenemang i femstjärniga hotell.

I USA, bland rika judar har firandet nått helt bisarra och dekadenta höjder. Här har ni en (LÅNG) beskrivning av en Bat Mitsva där den stenrika pappan hade köpt in rätt hög standard på underhållningen: Ciara, 50 Cent, Don Henley och Joe Walsh (från bandet The Eagles), Stevie Nicks (sångerskan från Fleetwood Mac), Tom Petty, och Aerosmith! På samma fest!! För en tolv-årig tjej!!! (på bilden till höger ser du Steven Tyler som sjunger för kvällens stjärna...)

Rabbiner, kantorer och andra Bnei Mitsva-lärare har sedan länge jobbat hårt för att återknyta denna skenande tradition med dess judiska rötter, genom bl.a. "Mitzva-projects". Då ska barnen själva välja ut något välgörande ändamål som de vill jobba för, eller på något annat sätt främja.

Detta är något som inte har kommit till Sverige så mycket än, men det har förekommit. Vid en Bar Mitsva för några år sedan lyckades pojken, som spelade tennis, samla ihop en summa pengar för att köpa tennismaterial för fattiga etiopiska judar i södra Israel, så att de skulle kunna spela tennis på sin fritidsgård. Han åkte med hela familjen efter festligheterna för att själv leverera materialet och lära känna barnen som han hjälpte.

Men än så länge är Bnei Mitsva tyvärr fortfarande något som främst associeras med en jättefest och massa presenter och pengagåvor. Många icke-judiska barn har börjat önska sig en Bar eller Bat Mitzva-fest också!

Här rappar den unge
Bobb'e J. Thompson om hur han avundas sina judiska kompisar. Han vill ha en Bro Mitzva - a Black Bar Mitzva, med massa stålar.Ja, vad ska man säga?

Kol tuv,

blog comments powered by Disqus