Nu har Limmud Stockholm sin hemsida uppe, www.limmud.se! Programmet är verkligen spännande. Jag kan varmt rekommendera, bland många andra Joel Grishaver och Clive Lawton, som båda är otroliga talare och pedagoger! Båda har jag nämnt i tidigare på denna blogg (Grishaver här i kommentarerdelen, och Lawton här) så ni ser hur inspirerande de är för mig.
Jag har blivit ombedd att tala på konferensen, jag måste bara få ändan ur vagnen och hitta ett bra ämne att undervisa. Vi får se vad som dyker upp.
Ett annat ställe där jag dyker upp är på Göteborgs berömda bokmässa, som startar nu.
Naturligtvis finns Göteborgs judiska församling representerad i en montern tillsammans med Hillelförlaget. Här har ni ett mejl som skickades ut av församlingen om bokmässan:
Bok- och Biblioteksmässan i år bjuder på många spännande författare och titlar. I vår monter, B 02:60, kommer vi även att ha en del aktiviteter:Jag hoppas få se er på bokmässan eller på Limmud!
Peter Borenstein talar om olika judiska ämnen, fredag mellan 14.00 – 17.30, lördag mellan 13.00 – 15.00 samt söndag mellan 12.30-14.00
Benjamin Gerber kommer att ge oss judiska boktips och annat, fredag mellan 13.00 – 14.30 samt söndag mellan 12.30 – 16.00
Peter Kadar kommer att prata om sin senaste bok söndag kl 12.30.
Seminarier värda att besöka:
Torsdag 15.00–15.45
Lokal: J2 Seminariekort erfordras.
Prisbelönta författare från Israel
Edna Mazya, född 1949, är en av Israels främsta dramatiker och teaterregissörer. Flera av hennes prisbelönta pjäser har satts upp runtom i världen. Mazya har även skrivit två hyllade romaner. An X-Ray Burst (1997) har beskrivits som en blandning av spännande mordmysterium och absurd Woody Allen-komedi. The Unsatisfied (2005) kallar hon själv
för ”en ironisk tragedi”.
Boris Zaidman debuterade 2006 med romanen Hemingway and the Dead-Bird Rain. Han hämtar stoff från sin egen historia i den kritikerhyllade debutboken där han beskriver hur det känns att leva i en diasporakultur. Zaidman föddes 1963 i Chişinău som då låg i Sovjetunionen och idag är huvudstad i Moldavien. 1975 flyttade han till Israel. Han har i flera år arbetat inom reklambranschen som grafisk designer, AD och copywriter. 2007 tilldelades Zaidman Sapir-priset, ett årligt israeliskt litteraturpris.
Samtalsledare: Anders Carlberg, ordförande i Judiska församlingen, Göteborg.
Seminariet hålls på engelska.
Alla medverkande:
Edna Mazya, Anders Carlberg, Boris Zaidman
Lördag 11.00–11.45
Lokal: K1 Seminariekort erfordras.
Omänskliga svårigheter och mänskliga rättigheter
Thomas Buergenthal överlevde Förintelsen som barn. Idag är han domare vid Internationella domstolen i Haag och en av USA:s främsta experter på mänskliga rättigheter. I självbiografin Pojken som överlevde förintelsen berättar Thomas Buergenthal sin historia. Han föddes 1934 och växte upp i det judiska ghettot i Kielce och senare i koncentrationslägren Auschwitz och Sachsenhausen. Efter befrielsen återförenades mor och son i Tyskland. Vid 17 års ålder emigrerade Buergenthal till USA där han studerade juridik och internationell rätt. Thomas Buergenthal har haft ett stort antal prestigefyllda uppdrag, professurer och hedersprofessurer under sin karriär. 1992–93 satt han med i FN:s sanningskommission för El Salvador och 1995–99 var han medlem i FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.
Moderator: Ingrid Lomfors, historiker och chef för Göteborgs stadsmuseum.
Seminariet hålls på engelska.
Alla medverkande: Thomas Buergenthal, Ingrid Lomfors
Söndag 11.00–12.00
Lokal: F5 OBS! Ingår i entrébiljetten.
Fred i Mellanöstern – utopi eller realistisk dröm?
Konflikten mellan Israel och palestinierna är jämnårig med staten Israel, 60 år. Sedan 15 år finns det ett koncept för en lösning, land mot fred, som legat till grund för flera fredsförslag. I detta seminarium möts företrädare för organisationen Israel Palestine Center for Research and Information (IPCRI) i ett samtal om förutsättningarna för ett fredsavtal. Vilka eftergifter är nödvändiga och vilka kompromisser är möjliga?
Gershon Baskin och Azzam Shawwa från den israelisk-palestinska organisationen IPCRI i Jerusalem, ser möjligheter till fred trots den blodiga konflikten.
Seminariet inleds av Lisa Abramowicz, Svensk Israel Information.
Avslutningsvis samtalar Anders Carlberg, Judisk kulturdialog, med Israels
ambassadör Benny Dagan om förutsättningarna för fred.
Seminariet hålls på engelska.
Alla medverkande: Gershon Baskin, Azzam Shawwa, Lisa Abramowicz, Anders Carlberg, Benny Dagan
Mer om Bokmässan 2008 i övrigt kan Du läsa på www.bok-bibliotek.se
Kol tuv,