Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

onsdag 1 april 2009

Makalös upptäckt!

Uppdatering, 090402: Nu är det den 2 april och jag kan erkänna att denna berättelse var helt och hållet min egen uppfinning - mitt aprilskämt. Jag är riktigt stolt över den - speciellt citaten från Den sjätte moseboken... ;-)
Vad tyckte ni? Gick ni på den, eller var det tydligt att det hela var ett skämt?

--------------------------------

Hej!

Detta publicerades den 26 mars i Journal of Biblical Studies!

Dödahavsrullarna upptäcktes 1947 av arkeologer, tack vare arabiska fåraherdar som hade hittat fragment av gamla rullar i grottorna och sålt dem till köpmän i lokala marknader som sålde dem vidare till turister och munkar.

Det var så man fick upp ögonen för vilka fynd som fanns där och påbörjade utgrävningar som varade i nästan 10 år. Men det har alltid spekulerat i om några rullar kom på villovägar innan vetenskapsmännen hittade dit.

Nu har man gjort en makalös upptäckt!

Journal of Biblical Studies skrev förra vecka om Rosalind Bronstein, en gammal änka i Akron, Ohio som förra året gick bort. När hennes dotter Martha Bronstein och hennes dotter, Rachel Murphy gick igenom dödsboet hittade han en pergament rulle, försluten i en låda på vinden (se bilden).

"Min far hade åkt till Palestina 1947 och hade nog med sig den hem som souvenir."

Martha Bronstein tog rullen till rabbinen i deras judiska församling, Rabbi Stephen Grundfast, som bekräftade att det var antikt och skrivet på hebreiska. Man tog kontakt med Hebrew Union College i Cincinnati, Ohio och där kunde rabbin David Weisberg, professor i Bibel och semitiska språk
bekräfta att detta var faktiskt en tidigare okänd text ur Dödahavsrullarnas samling.

Efter månader av studier publicerar forskare nu deras upptäckter:

Det är Den sjätte moseboken!

Den femte moseboken slutar med att Moshe dör, och nästa bok i Tanach är Joshuas bok, om Moshes efterträdare Joshua som leder folket in i landet. Den sjätte moseboken är skriven ur Moshes son, Gershoms perspektiv, och beskriver hur han kämpar med Joshua om ledarskapet över folket.

"Länge har det diskuterats kring varför Moshes son försvunnit ur berättelsen strax efter uttåget ur Egypten" säger professor Weisberg. "Detta förklarar en hel del."

Gershom klagar i boken om att hans far varit frånvarande och svår att nå.

"Min fader gick upp på Sinaiberget för att möta Herren. Han kom ner, men hans hjärta var kvar i höjden."
Sjätte moseboken slutar med att Joshua vinner kampen och Gershom går ut i öknen med sina anhängare.
"Och de som följde Herrens väg lämnade lägret och reste fyrtio dagar med Gershom, Moshes son. På den fyrtionde dagen höjde de sina ögen och fick se den plats Herren visade dem."
Weisberg förklarar: "Det är tydligt att esséerna, den isolerade gruppen som tros ha samlat och bevarat Dödahavsrullarna, inspirerades av Gershoms berättelse. De lämnade också de andra judarna och skapade sitt eget samhälle ute i öknen. Esséerna såg sig själva som Gershoms arvtagare."

Detta är en makalös upptäckt, som det nog kommer att skrivas hyllmetrar om de närmaste åren, men det påverkar nog inte Torahn som sådant. Vi kan nog se Den sjätte moseboken mer som en midrash, likt de rabbinska legenderna. Tanach, den hebreiska bibeln har varit densamma i 2000 år och den lär nog fortsätta som den är, men visst är det spännande med nya upptäckter!

Kol tuv,

blog comments powered by Disqus