Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

måndag 9 februari 2009

Ordmoln, ordmoln, ordmoln

Hej!

Istället för att vara duktig och jobba, hittade en rolig leksak på nätet, Wordle. Det är en hemsida där man skapar Word Clouds, alltså Ordmoln. Man matar in en text, eller adress till en hemsida och den spottar ut ett ordmoln - desto vanligare förekommande ord, desto större plats i molnet får det.

Det är ett finurligt verktyg om man vill få ett snabbt intryck av en viss sida eller någon annan text.

Jag matade in all text jag skrivit på Torahblogga under januari och februari och ut kom följande:Detta är intressant. Nu provar vi något annat. Kan man använda Ordmoln för att få insikt i en text från Torahn? Låt oss prova...

Skapelsen, Bereishit kapitel 1!Studera bilden i någon minut. Vad tycker du? Vad får du för intryck? Tycker du att perspektivet förändras något?

Ska vi prova en till? I denna veckas avsnitt, parashat Jitro, har vi De tio budorden, Shemot kapitel 20. Så här ser de ut i ordmolnsform:Några intressanta intryck? Nya tankar?

Gå in på Wordle.net du med och gör något roligt med det. Skicka mig gärna något, med reflektioner om experimentet blir spännande! (mejl hittar du längst ner på sidan)


Kol tuv,
blog comments powered by Disqus