Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

tisdag 6 januari 2009

Är vi svenska judar indragna i konflikten?

Hej!

Några frågeställningar:

  1. I vilken utsträckning tycker du att judar och muslimer i Sverige ska engagera sig i konflikten mellan israeler och palestinier?
  2. I vilken utsträckning borde judar och muslimer i Sverige dras in av andra parter? Är det t.ex. acceptabelt att man ringer eller mejlar till judiska eller muslimska församlingar för att framföra kritik? Är det acceptabelt att man riktar sig till individer? Är det acceptabelt att man protesterar utanför församlingsbyggnader???

Gällande fråga 2 har det i vissa skrämmande fall gått långt överstyr. Hot mot judar i Sverige och runtom Europa ökar. Synagogan i Helsingborg har utsatts för mordbrand två gånger på tre dagar. Det är skrämmande att detta är så underrapporterat att jag bara kan hitta den på Helsingborgs Dagblad 1, 2, kristna tidningen Dagen och bloggen Judaistik.se om det. Vid första branden skrev SvD och Sydsvenskan om det också, men man kan ju tycka att det är värre när man börjar se ett mönster.

Sedan har vi också fallet med en icke-judisk man, Lennart Eriksson, som jobbade på Migrationsverket, som på sin fritid bloggade israelvänligt. Först omplacerades han på en lägre tjänst och nu, när han har tagit sin arbetsgivare till domstol och fått rätt, har han sparkats helt. Det påpekades att andra anställda på Migrationsverket har uttryckt sig positivt till Hamas och kritiskt till Israel, men det är visst tillåtet. Läs mer här: DN.se.

I mitt förra inlägg skrev jag väldigt generellt om konflikten. Jag ville verkligen inte hoppa in i debatten, men har tänkt till lite om det. Detta är fortfarande Torahblogga, med inrikting på judendom och judiskt lärande och jag kommer alltid att vara försiktig att inte blogga alltför mycket om israelisk politik.

Men nu när jag har tagit upp frågan om europeiska judar ska "stå till svars" för sina åsikter i mellanösternkonflikten. Mitt svar är ett självklart nej. Vi måste få tycka vad vi vill om fjärran konflikter och även vara engagerade i debatter i media, utan att målas som ett främmande element, eller att samhället inte agerar när vi står inför uttalade hot.

Åsiktpoliser och, ännu värre, de som tar till våld mot grupper som inte tycker som dem är något vi i samhället aldrig får tolerera.
Du skall inte ha dubbla vikter i påsen, större och mindre. Du skall inte ha dubbla mått i huset, större och mindre. Rätta och riktiga vikter skall du ha, liksom rätta och riktiga mått. Då får du leva länge i det land som Herren, din Gud, vill ge dig. Herren, din Gud, avskyr var och en som gör orätt i sådana ting.
Devarim (Femte moseboken) 25:13-16
Läs mer om konflikten på DN.se 1, 2, 3, 4, 5; SvD.se 1, 2, 3, 4; Dagen 1, 2, 3, 4; Sydsvenskan; Al haMatzav; och mitt eget förra inlägg här på bloggen.

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus