Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

tisdag 20 januari 2009

Några bibliska råd till Obama

Hej!

Klockan 18.00 på tisdag, svensk tid, ska Barack Obama sväras in som USA:s 44:e president. Det är ett historiskt ögonblick och jag ska fira det tillsammans med andra svensk-amerikaner på en stor fest som vi anordnat!

Jag fick upp ögonen för denna unika man när han för fyra år sedan höll ett av de viktigaste talen på demokraternas konvent. Då hade han inte ens blivit senator, och få utanför hans delstat, Illinois, hade hört talas om honom, men när han stod där och presenterade sig för hela USA, tänkte jag, "John Kerry verkar vara en bra kandidat, men den här killen skulle vara en otrolig president!"

Här har ni hans första nationella tal på YouTube:Fyra år senare - efter 8 katastrofala år av medvetna misstag och inkompetens från Bushadministrationen - kan jag knappt beskriva mina känslor när jag nu ska se den till synes mest dugliga ledare USA har sett på många, många år nu installeras som president.

Till synes, ja. I den anrika tidningen Washington Post skrivs det nu om hur Obama intar Vita huset vid höjden av presidentskapets makt. Bush har försvagat kongressens makt och förstärkt sin egen under hela sin tid på posten. Detta i kombination med Obamas omåttliga popularitet, innebär att han kan möjligtvis vara den mäktigaste ledaren som någon modern demokrati någonsin röstat fram.

Detta är en skrämande tanke. Vi har ju den brittiske historikern Lord Actons axiom att tänka på:
Makt tenderar att korrumpera; och absolut makt korrumperar totalt.
Det finns en variant av detta i den rabbinska traditionen:
Ve Den mäktiga, för makten begraver den som innehar det.
Ve Den mäktiga som inte gör gott i världen.
Oavsett hur dygdig en ledare är så måste de ha en robust opposition för att inte helt tappa greppet om verkligheten.

Tittar vi i den judiska traditionen så finns det mycket om riskerna med makt och maktfullkomlighet. I Devarim, Femte moseboken 17:14-15, kan vi läsa följande stycke:
Om du - när du kommer till det land som Herren, din Gud, vill ge dig, tar det i besittning och bosätter dig där - sedan säger att du vill ha en kung över dig liksom alla folk omkring dig, då skall du göra till kung över dig den man som Herren, din Gud, väljer ut.
Detta är det enda bud i Torahn, av 613 stycken, som är frivillig! Vi ska bara utse en kung över oss, om vi känner att vi vill ha det. Till skillnad från alla andra kungadömen i området kunde den israelitiska kungen inte hävda att han fick sin makt från Gud - det var folket som hade bett om honom.

Så sker också när folket kommer in i landet. Vi läser i Första Samuelsboken hur folkets ledare, Samuel, en profet/domare, är populär och uppskattad av folket, men hans söner som ärver jobbet av sin far visar sig vara dåliga ledare. Folket kommer till Samuel för att klaga på pojkarna och för att de vill ha ordentligt ledarskap (jag har med hela stycket för att texten är så underbart dramatiskt):
"Du är gammal", sade de till honom, "och dina söner följer inte i dina spår. Ge oss en kung som kan styra och döma oss. Det har ju alla andra folk."

S
amuel ogillade att de ville få en kung över sig. Han bad till Herren, och Herren svarade:

"Låt folket få sin vilja fram. Det är inte dig de förkastar utan mig: de vill inte att jag skall vara deras kung. Ända sedan den dag då jag förde dem ut ur Egypten har de ständigt vänt sig bort från mig och tjänat andra gudar. Nu handlar de på samma sätt mot dig. Gör dem till viljes, men varna d
em först, låt dem veta vilka rättigheter deras kung kommer att få."

Samuel framförde Herrens ord till dem som begärde en kung.

"Dessa rättigheter", sade han, "tillkommer den kung som skall härska över er. Era söner tar han ut till sina stridsvagnar och hästar eller till att springa före hans vagn. Han kommenderar somliga att föra befäl över tusen man eller femtio. Några måste plöja hans jordar och bärga hans skördar, andra blir hans vapensmeder och vagnmakare. Era döttrar sätter han att blanda salvor åt honom, laga hans mat eller baka hans bröd. Han lägger beslag på era bästa åkrar, vingårdar och olivlundar och
ger dem åt sina ämbetsmän. Han kräver tionde av er gröda och era vinskördar för att ge till sina hovmän och ämbetsmän. Han tar ut ert tjänstefolk och era bästa oxar och åsnor till att arbeta åt honom, och han kräver tionde av era fårhjordar. Själva blir ni hans slavar. När detta händer kommer ni att ropa till Herren och be att få slippa den kung ni har valt åt er, men då skall han inte svara er."

Folket vägrade dock att lyssna till Samuel.
"Nej", ropade de, "vi vill ha en kung, så att vi blir som alla andra folk, en kung som skipar rätt åt oss, som går i spetsen för oss och utkämpar våra strider."

När S
amuel hörde vad folket hade att säga framförde han det till Herren, och Herren svarade: "Gör dem till viljes och låt dem få en kung."
1 Samuelsboken 8:5-22

Kolla in hela berättelsen (och många fler) i Legoversion!

Här får vi ett tydligt svar på vår fråga från Devarim:
Gud vill inte att folket ska ha en mänsklig kung - det borde räcka med att ha Gud själv som kung över folket, men de klara inte av det. De vill ha en synlig kung, även om han blir korrupt och kommer förtrycka folket. De kan inte se bortom sina begränsningar, allt som gäller fö
r dem är: "Ge oss en ledare vi kan se!" Oftast är det våra mänskliga begränsningar som skapar problemen. Otrygghet, avundsjuka, kortsiktigt tänkande. Vore vi ordentligt upplysta skulle vi inse att de enda som sätter krokben för oss är vi själva.

Nu har USA en upplyst ledare som alla hoppas ska städa upp i
det (moraliska/ekonomiska/rättsliga) träsket som den förre ledaren har lämnat efter sig. Vi får hoppas att Obama klara den uppgiften och att han inte faller offer för hans egen framgång.

Må Gud vara med Barack Obama och leda honom så att han kan leda världen med rättvisa och vishet.

Kol tuv,

En del av detta inlägg togs från ett tidigare inlägg jag skrivit i september. Du kan läsa den i sin helhet här: Biblisk demokrati
Här är ett inlägg jag skrev om judar i amerikansk politik: Amerikanska judar i valet

Läs mer om Obama här:
DN.se 1, 2, 3, 4, 5, 6; SvD.se 1, 2, 3, 4, 5; Aftonbladet.se 1, 2, 3; Dagen.se 1, 2, 3; Sydsvenskan 1, 2, 3;
blog comments powered by Disqus