Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

tisdag 5 augusti 2008

Ugandas nya överrabbin!

Hejsan!

Abuyudaya-stammen i Uganda har just fått sin första rabbin, Gershom Sizomu!

Han studerade fem år vid American Jewish University i Los Angeles, Californien, som tillhör den Konservativa rörelsen och har nu fått sin Smicha (rabbintitel). En ceremoni hölls för att installera honom i hans nya position som överrabbin av Uganda, med ledare för närliggande muslimska och kristna byar närvarande.

Abuyudaya betyder egentligen "jude" på luganda (
abu-judaja ≈ av Judahs stam) är en grupp som konverterade till judendomen 1917 under ledningen av Semei Kakungulu, en ugandesisk general och hövding. Han lät sig först döpas av brittiska missionärer, men han hamnade på kant med den brittiska kolonialmakten.

Kakungulu studerade Bibeln ingående och kom fram till att kristendomen hade misstolkat för mycket. När han påpekade för missionärerna att det fanns en hel del lagar i De fem moseböckerna som de inte respekterade svarade de förvånat: " Men det är ju bara judar som håller dem!"

"Då blir vi judar!" sa han och konverterade på sitt eget sätt (likt Abraham omskar han sig själv!) och tog med sig ett stort följe.

År 1920 reste en europeisk jude känd endast som Yosef förbi och stannade med Abayudaya-stammen i ett halv-år. Undervisade om judiska helger och om kashrut (kosherreglerna) och stammen lärde sig allt de kunde.

Sen dess har gruppen levt som judar (fast länge höll en hel del kvar tron på Jesus som messias) och ibland förföljts av andra grupper i Uganda (speciellt av tyrannen och Israel-hataren Idi Amin), ungefär som judar brukar.

Jag hörde först talas om Abayudaya-stammen på en koncert/föredrag av Noam Katz, en ung amerikansk kantor som hade tillbringat ett år med stammen som lärare och körledare.

Han gav ut skivan "Mirembe" där han blandar judiska sånger med ugandesiska rytmer och uttal.

Här har ni ett exempel: Am Yisrael Chai

Am Jisrael Chai - leve det judiska folket!

Behatzlacha (lycka till) Gershom Sizomu!

Kol tuv,


0 comments: