Nu är min lillebror Jeremy i farten igen!
Han är rabbin i den Konservativa synagogan Ohev Shalom, utanför Philadelphia och på sin blogg Take on Torah lär han ut svenskjudisk historia till sina församlingsmedlemmar, med inlägget Ohev Shalom's Mysterious Swedish Past:
We originally came over from the Ukraine, where the family name had been "Garbati," but in Sweden it was changed to "Gerberson" to fit in with the Ericssons and Svenssons who lived around them. In those days, you weren't allowed to work in Sweden unless your last name ended in "son," and my family was eager to set up the family business of Swedish Chefs. Now here's where it gets really interesting. One branch of the family actually came over to the US in the 1600s. There was a meatball and herring shortage in Sweden, and they couldn't take it anymore.Hmm, jag börjar ana "owls in the moss" som man säger bland svenskamerikaner...
Han fortsätter med att visa hur den Gerbersonska släkten hjälpte till att grunda församlingen i Chester, Pennsylvania, innan den flyttades till Wallingford, där den ligger idag. (Bilden här ovan är av Jeremy iklädd klanens ceremoniella stridsdräkt, som vi först hade på oss när vi slogs i amerikanska revolutionen)
På något sätt kopplar han ihop det hela med den vilda och skämtsamma helgen Purim och menar att vi svenska judar äter vår hamantaschen (traditionella Purimbakelser) fyllda med gravad lax.
Jag kunde inte låta detta gå utan kommentar, så jag föreslog att han skulle fortsätta familjekrönikan med den andra grenen av den Gerbersonska klanen:
Remember how Rabbi Jeremiah D. Gerberson was studying Talmud with his migrating congregation as the wagon trains were rolling through the Midwest. He named the place they stopped in after his wife, Minah, and the tractate they were in the middle of studying, Masechet Sotah, hence Minne-sota.Nästa kapitel: hur den svenska grenen av Gerbersons hjälpte Gustav Vasa att besegra danskarna...
We certainly have an exciting family history!
Kol tuv,