Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

söndag 7 mars 2010

Nya ledtrådar om ett mycket gammalt försvinnande

Hej!

I polisarbete finns det något som kallas Cold Case - ett fall som ligger olöst länge. Ju mer tid som förlöper, desto svårare blir det att lösa fallet. Vittnen dör, bevis försvinner.

Bäst är att lösa mysterier innan det är för sent. Men ibland har man tur, då det dyker upp nya spännande ledtrådar.
Det är inte ofta som mysteriet man försöker lösa är så gammalt som ca 2732 år, men nu handlar det om de tio förlorade stammarna.

Fallets fakta:


Det bibliska folket hade tre kungar som regerade över de tolv stammarna - Saul, David och Davids son Salomon Efter Salomon delade sig stammarna i två kungariken, Det norra kungariktet, Israel, också känd som Samarien, med 10 stammar, och Det södra kungariket, Judah, med två stammar (Judah, en del av Benjamins stam).

Samariens kungar kom mestadels från Efraims stam, medan Judah fortsatte att styras av Davids ätt. Omkring år 720 f.v.t. så förstördes Det norra kungariket av assyrierna och de 10 stammarna fördes bort och blev de 10 förlorade stammarna.

Judahs kungarike överlevde i 134 år efter Israel, innan babylonierna förstörde Jerusalem och templet.
De som togs av babylonierna fick återvända 70 år senare. Sedan dess heter vi kallas vi mest för judar och inte Israels barn.

Men de förlorade stammarna då, vart tog de vägen? Det finns många teorier och en hel del folk som framhåller att de härstammar från någon av de förlorade stammarna.
Här hittar ni en genomgång av några dessa kandidater.

Idag, med DNA-teknologi kan man göra rätt häpnadsväckande upptäckter. Som med Lemba-stammen av Zimbabwe. De har alltid påstått sig tillhöra en av de förlorade stammarna som tog sig till Afrika och ner till Zimbabwe genom Jemen. Nu visar DNA-prov att de kanske hade rätt hela tiden! Läs mer i Haaretz eller BBC...

Religionsmässigt är Lemba-stammens medlemmar nuförtiden mest kristna och några är muslimer, men de identifierar sig fortfarande med det judiska folket.

Det finns stammar lite varstans i Afrika som identifierar sig med det judiska folket.
För två år sedan skrev jag på Torahblogga om Abuyudaya-stammen i Uganda, som fick sin första seminarietränad rabbin då.

Visst är det spännande när dessa nyheter förändrar vår bild av vad det innebär att vara jude!

Kol tuv,
blog comments powered by Disqus