Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

torsdag 4 mars 2010

Segregerat på marken och i luften

Hej!

I Israel, och mest i Jerusalem, har vissa busslinjer, som kör genom Charedi, dvs. ultra-ortodoxa områden, blivit könssegregerade. I dessa kretsar anses det opassande för män och kvinnor som inte är gifta med varandra att ha för nära kontakt och då är en buss ett riskområde.

Det är inget som bussbolaget Egged har bestämt, utan vissa passagerare, unga manliga Charedim, har börjat införa denna nya ordning. Männen där framme, kvinnorna där bak.

Eftersom en stor andel av passagerarna är Charedim var det inte så många som klagade. Chaufförerna la sig inte i det, då de inte ville ha bråk. Men sen började det gå i överdrift. Kvinnorna fick stå i bakre delen av bussen när det fanns tomma platser där framme, Naomi Ragen, en författare som själv är ortodox, blev trakasserad när hon vägrade flytta på sig.

Tillslut gick hon och fyra andra kvinnor till högsta domstolen för rätten att sitta där de vill i en kommunal buss. I oktober vann de striden, så nu är allt frid och fröjd! Nja, inte riktigt. Nu har det förekommit några protestaktioner som stoppar bussarna helt. Haredimen startar egna busslinjer, och kastar stenar på de kommunala bussarna.

I deras egna bussar har de en
Mechitsa, en gardin som skiljelinje mellan den manliga och kvinnliga delen av bussen. Nu har El-Al, det israeliska flygbolaget bestämt sig för att erbjuda harediska passagerare ett sådant alternativ även i luften:


Skönt när man kan hitta kompromisser som alla kan vara nöjda med...

Kol tuv,

blog comments powered by Disqus