Varför Torahblogga?

Varför Torahblogga?

היום - Hayom (Dagens judiska datum):

fredag 27 mars 2009

Bibelns berättelser blir aldrig gamla!

Uppdatering 6 april: Nu har DN skrivit om serien Kings också. Vi får hoppas att den snart kommer till Sverige!

--------------------------------

Hej!

Såg första avsnittet av en otrolig serie som just har sett dagens ljus i Amerika. Serien heter Kings och baserar sig på Första Samuelsboken i Tanach (den hebreiska bibeln), men serien utspelar sig i ett sorts nutid, i Gilboa, ett land som liknar USA.

Istället för en president har de en enväldig kung, Silas Benjamin (från Bibelns Shaul, eller Saul från Benjamins stam) som har enat sitt rike genom krig och har nu invigt sin nya huvudstad Shiloh, som liknar New York. Silas verkar ha valts av Gud och har stöd av en mäktig religiös ledare Reverend Samuels (Bibelns profet, Shmuel eller Samuel).

Kungen för krig med ett annat land, Gath (i Tanach var Gat filistéernas huvudstad och Shaul startade krig med filistéerna) och kriget går dåligt för att Gaths militär har avancerade pansarvagnar, en modell som kallas för Goliath.

Den unge David Shepherd (Bibelns David var en "shepherd", dvs. fåraherde) är soldat i Silas armé och blir berömd när han lyckas förstöra en av dessa Goliath-pansarvagnar, samtidigt som han räddar kungens son Jack (Bibelns Jonathan).

Silas ser David som en PR-bonus och utnämner honom till presstalesman för militären, men David är inte så lättmanipulerad som han verkar. Han inleder också ett förhållande med prinsessan Michelle (Shauls dotter heter i Bibeln Michal, och blev Davids hustru).

Tack vare Davids hjältemod finns det möjlighet till eldupphör i kriget mot Gath, men kungens svåger, en bankman som finansierar hela riket, kräver ett nytt offensiv för att tjäna mer pengar. Silas känner sig tvungen att gå med på det, annars drar svågern igång en djup ekonomisk kris.

När offensiven kommer igång förbannar Reverend Samuels kungen för att inte följa Gud. "Nu har Gud förkastat dig och valt en annan till kung." (I Bibeln förkastas Shaul för att han flera gånger visade mycket dåligt omdöme och sist inte lydde Shmuels order om att döda alla amalekiter, något jag skrev om här: http://torahblogga.blogspot.com/2009/03/shabbat-zachor-att-utplana-ondskan.html.)

Det var bara det första, extralånga avsnittet, men om man känner till berättelsen vet man att resten av historien handlar om hur Shaul sjunker djupare ner i paranoia och vansinne. Så småningom försöker han döda David. Tillslut dör Shaul på slagfältet tillsammans med hans son Jonathan och David blir ny kung över Israel.

Här har ni i alla fall seriens trailer. Jag har sett första avsnittet och är mäkta imponerad. Vet tyvärr inte när den kommer till Sverige, men de avsnitt som har sänts i USA kan laddas ner från nätet (inte för att jag någonsin skulle göra något sådant!).


Kol tuv, PS. Du kan läsa om hur Shaul blev vald till kung av Shmuel här: http://torahblogga.blogspot.com/2008/09/shoftim-ii-biblisk-demokrati.html
blog comments powered by Disqus